Kulturni simboli grada Crikvenice

Grad Crikvenica prepun je bogate povijesti i kulturnih simbola koji odražavaju njeno nasljeđe i tradiciju. U nastavku istražite neke od najznačajnijih spomenika u Crikvenici.

U Parku Stjepana Radića nalazi se spomenik političaru i publicistu Stjepanu Radiću (1871 – 1928). On je u doba svog djelovanja prozvan vođom i učiteljem Hrvatskog naroda. Umro je kao hrvatski poslanik od posljedica atentata u Narodnoj skupštini Kraljevine Jugoslavije. S bratom Antunom osnovao je Hrvatsku pučku stranku. Nakon podizanja spomenika Mali park dobio je ime Park Stjepana Radića. Poprsje Stjepana Radića u bronci izradio je akademski kipar Zvonko Car.

U zapadnom dijelu Parka Stjepana Radića je brončano poprsje Crikveničanina Nikole Cara – Črnog (1910–1942), jednog od pokretača antifašističke borbe u Vinodolu koji je za izvanredne zasluge u ratu dobio najviše ratno priznanje – narodni heroj. Poprsje je rad akademskoga kipara Zvonka Cara.

U središnjem dijelu Parka Stjepana Radića možete vidjeti poprsja crikveničkih rodoljuba - antifašista, dr. Ivana Sobola (1885–1941) i Franje Cara (1921–1941). Nažalost, nakon brzog i nemilosrdnog "suđenja" 1941. godine, okupatori su ih smrtno strijeljali.

1977. godine, Crikvenica je dobila prestižno priznanje - Sunčani sat, kao najuspješnije turističko mjesto, dodijeljeno od strane Turističkog saveza Hrvatske, što je bio znak visokog priznanja za destinacije duž jadranske obale 70-ih godina prošlog stoljeća. Sunčani sat se nalazi, zajedno s mnogim drugim spomenicima, u Parku Stjepana Radića, postavljen na kamenoj stijeni.

U parku hotela „Kaštel“ svoje spomenobilježjeu obliku kamenog cvijeta, dobio je veliki hrvatski pjesnik i prvi predsjednik Sabora Hrvatske nakon oslobođenja (1945), aktivni sudionik antifašističke borbe, Vladimir Nazor (1876 – 1949). On je od 1920. do 1930. g. bio i upravitelj Dječjeg doma u današnjem „Kaštelu“. Kameni cvijet je izradio ing. arh. Zdenko Kolacio.

U samom središtu Crikvenice, u Parku palih za domovinu, ispred hotela "International", postoji kamena spomen-knjiga s imenima 74 Crikveničana koji su poginuli u Narodnooslobodilačkoj borbi protiv fašističkih okupatora tijekom Drugog svjetskog rata, kao i četiri Crikveničana koji su postali žrtve fašističkog terora. Osim toga, u istom krugu nalazi se spomenik posvećen crikveničkim partizanima. Unutar istog kompleksa, nalazi se i spomen grobnica boraca 4. armije narodnooslobodilačke vojske, koji su aktivno sudjelovali u završnim operacijama oslobođenja na ovom području. Sve ove impresivne strukture rezultat su vrijednog rada inženjera arhitekture Zdenka Sile.

Na početku crikveničkog pristaništa, uz obalu, možete pronaći brončani kip pod nazivom "Ribar", posvećen crikveničkom ribaru i ribarstvu, čijem je razvoju i opstanku Crikvenica zahvalna. Ovaj impresivni spomenik djelo je akademskog kipara Zvonka Cara.

Riba je jedno od znamenja Crikvenice, jer simbolizira višestoljetnu crikveničku tradiciju. Ona je i simbol plodnosti i mudrosti, a prije križa bila je prepoznatljivi znak kršćanstva. Moderna skulptura ribe, rad crikveničkog arhitekta i slikara Zdravka Gržičića, nalazi se na središnjem crikveničkom trgu (Trg Stjepana Radića) kojeg Crikveničani zovu Pod murvicun.

Jedan od simbola stare Crikvenice je maslina. Spomenik maslini je postavljen u Frankopanskoj ulici, ispred stare općine. Na tom području i na otoku Krku, gdje su Crikveničani imali svoje posjede, raslo je na tisuće maslinovih stabala. Ondje su postojala dva kamena za mljevenje maslina, od kojih jedan, veliki okrugli kamen, podsjeća na mlinske kamene za gnječenje maslina. Također, na početku Strossmayerovog šetališta, nalazi se kamenica koja je nekad služila za skladištenje maslinovog ulja kapaciteta oko 500 litara.

Mala fontana u Crikvenici podignuta je 1988. godine kao znak obilježavanja 100. obljetnice turizma u ovom gradu. Ova fontana predstavlja simbol ljepote i procvata turizma u regiji te je svojim prisustvom dodatno obogatila estetski dojam šetališta Strossmayer. Uz svoj dekorativni i simbolični značaj, mala fontana postala je važan element kulturnog nasljeđa Crikvenice, privlačeći pažnju lokalnog stanovništva i posjetitelja koji uživaju u šetnji i boravku u ovom popularnom turističkom odredištu.

U samom središtu Crikvenice nalazi se Izložbeno-galerijski prostor. Ovdje je stalno postavljena izložba „Baština Vinodola“ s arheološkim izlošcima od prapovijesti ovog kraja koji su stari nekoliko milenija. Prezentirani su i nalazi iz rimskog naselja Ad turres, odnosno ulomci keramike rimske radionice uz donji tok potoka Dubračine u Crikvenici. Osim stalnog postava, u Galeriji se tijekom cijele godine priređuju i likovne izložbe. Galerija je smještena u suterenu (nekadašnjim zatvorima) zgrade stare crikveničke općine. Ova lijepa monumentalna zgrada, s ukrašenim pročeljem i velikim prozorima izrađenima u stilu art decoa, ima pred sobom mali trg u hladovini stoljetnih platana. Na trgu je postavljen originalni veliki okrugli kamen, kojim su se do kraja 19. st. u mlinu – tošu na crikveničkom predjelu Petak gnječile masline i proizvodilo maslinovo ulje, koje je u Crikvenici stoljećima, uz grožđe i smokve, bilo glavni poljoprivredni proizvod.

U srcu turističkog središta Crikvenice nalazi se atelje i galerija poznatog akademskog kipara Zvonka Cara, Crikveničanina, čiji su sugrađani izgradili taj prostor još za njegova života. Zvonko Car (1913-1982) bio je učenik poznatog hrvatskog kipara Ivana Meštrovića. Tijekom prvog dijela svoje karijere, prije početka Drugog svjetskog rata, stvorio je niz izuzetnih djela, uključujući kameni kip Bogorodice ispred župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, sadreni kip Sv. Antuna u crkvi Sv. Antuna, kao i portrete obitelji na gradskom groblju. Njegovi radovi uključuju i poprsje J. J. Klovića - Croate u Driveniku te bistu Stjepana Radića u istoimenom parku u Crikvenici. Nakon 1945. godine, Car se posvetio izradi brojnih memorijalnih spomenika posvećenih antifašističkoj borbi u regiji. U Crikvenici, primjerice, stvorio je spomenik palim partizanima u Parku palih boraca za domovinu, koji se nalazi ispred hotela "International". Njegova remek-djela uključuju biste istaknutog hrvatskog pjesnika Vladimira Nazora u predvorju istoimene osnovne škole u Vinodolskoj ulici, kao i poprsje povjesničara književnosti dr. Antuna Barca, smješteno u Srednjoj školi dr. Antuna Barca u Crikvenici. Na samom početku lukobrana crikveničke luke, može se vidjeti njegova brončana statua "Ribar". Također je poznat po svojem brončanom kipu "Djevojka s galebom" koji krasi opatijsko šetalište (Lungo mare).

Imate pitanja za nas? Kontaktirajte nas!

Naša lokacija

Loading...

Često postavljana pitanja

Koje je radno vrijeme restorana?
Sabbia je otvorena svaki dan od 08:00 do 24:00. Molimo provjerite naš Google Business profil za bilo kakve izmjene radnog vremena na praznike ili blagdane.
Postoji li kodeks odijevanja u vašem restoranu?
Potičemo elegantno i ležerno odijevanje, ali nema strogih pravila. Ipak, ljubazno molimo naše goste da izbjegavaju nošenje kupaćih kostima.
Postoji li parking u blizini?
Da, postoji parking u blizini restorana koji naši gosti mogu koristiti.
Trebam li rezervaciju za večeru u vašem restoranu?
Preporučujemo rezervacije, posebno u večernjim satima ili za velike grupe. Rezervaciju možete jednostavno izvršiti na našoj web stranici ili pozivom na broj +385 (51) 588 599.